Obljetnica na HRT1 i HRT4

HRT ove godine priprema najsadržajniji program u povodu obilježavanja obljetnica ratnih stradanja u Vukovaru i Škabrnji – tri posebne emisije, brojne reportaže, javljanja te dokumentarne filmove posvećene spomenu na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Ususret obljetnici obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2015.  Informativni medijski servis Hrvatske radiotelevizije na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) i Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT — HTV 4) priprema poseban program posvećen Gradu Heroju, njegovoj žrtvi i stanovnicima toga grada. Gledatelji će u posebnim emisijama, reportažama i izvješćima moći pratiti sve što se događa u Vukovaru i Škabrnji te se uz brojne goste prisjetiti ratnog stradanja 1991.

U nastavku izdvajamo najvažnije iz programa: 

U utorak 17. studenoga od 18.10 do 19.00 na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT — HTV4) na rasporedu je posebna emisija uživo Dan sjećanja – vukovarska bolnica iz kruga vukovarske bolnice gdje se svake godine paljenjem svijeća odaje počast onima koji su upravo s toga mjesta odvedeni na Ovčaru. O danima prije i nakon pada grada govorit će oni koji su svjedočili događajima u Vukovaru nakon ulaska srpskih paravojnih snaga i pripadnika JNA.

Križni put – kolona sjećanja 

U srijedu 18. studenoga prijenos događaja iz Vukovara počinje posebnom emisijom Vukovar – mjesto posebnog pijeteta 1991. — 2015. od 9.40 do 13.00. U prijenosu će se javljati uživo reporteri sa sedam mjesta pored kojih prolazi pet kilometara duga kolona sjećanja. Od vukovarske bolnice do memorijalnoga groblja javljat će se reporteri Stela Sep, Eugen Husak, Maja Sever, Ranko Stojanac, Katarina Periša Čakarun, Petar Vlahov i Mirjana Posavac, a emisiju iz zagrebačkoga studija vodit će Mislav Togonal.

Prvi će put kamera HRT-a sve pratiti i s jednoga od simbola stradanja i otpora grada, 50 metara visokoga vukovarskog Vodotornja. S više od 600 oštećenja od udara projektila Vodotoranj je danas simbol pobjede i novoga života.