Film "Broj 55", HRT1, 18. studenog, 20 sati!

Na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, u srijedu na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT — HTV 1) u 20 sati na rasporedu je nagrađivani hrvatski film Broj 55 redatelja Kristijana Milića. Prvi je to dugometražni akcijski igrani film o Domovinskome ratu nastao u produkciji HRT-a. Realistična priča snimljena je na dojmljiv način.

U jesen 1991. godine mala skupina hrvatskih vojnika odlazi u patrolu improviziranim oklopnim vozilom vlastite izrade. U obližnjem selu upadaju u zasjedu, vozilo je onesposobljeno, a oni su prisiljeni sakriti se u obližnju kuću.

Njihov otpor udruženim snagama pobunjenih Srba, JNA i srpskih specijalaca traje gotovo 24 sata, a paralelno pratimo i napore njihovih suboraca da ih izvuku iz okruženja. Priča je inspirirana istinitim događajem.

Na 61. pulskom filmskom festivalu Broj 55 dobio je osam Zlatnih arena: Veliku Zlatnu arenu za najbolji film, za režiju, scenarij, montažu, scenografiju, kostimografiju, specijalne efekte i masku. Film je osvojio i tri nagrade na Vukovar Film Festivalu: Zlatni šlep za najbolji igrani film, Posebnu nagradu žirija cjelokupnoj glumačkoj ekipi filma te Nagradu Krsto Papić za režiju. Broj 55 je 2014. godine uvršten i u program 22. Raindance Film Festivala, najvećeg europskog festivala nezavisnog filma.

U ostvarenju glume Goran BogdanAlan KatićMarko CindrićDražen MikulićMarinko PrgaDarko MilasJan KerekešSlaven ŠpanovićIvan OžegovićAlen LiverićSamir VujčićHrvoje Vladisavljević,Slaven KnezovićAsim Ugljen.

Scenarist je Ivan Pavličić, producent Goran Radman, izvršni producent Stanislav Babić, montažer Veljko Segarić, a direktor fotografije Mirko Pivčević. Glazbu potpisuje Andrija Milić, scenograf je Damir Gabelica, kostimografkinja Vedrana Rapić, a autorica maske Ana Bulajić Črček. Ta specijalne efekte zadužen je bio Branko Repalust, za vizualne efekte Kristijan Mršić, a za oblikovanje zvuka Ivica Drnić.