Petar Granić, snimatelj HRT-a

"Sakrio sam kazetu i to je navečer bilo u Dnevniku"

Sjećanjem na poginule kolege te na najteže radne zadatke tijekom Domovinskoga rata u Vukovaru je u ponedjeljak, 16. studenoga, održan 6. susret Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a. U najtežim ratnim danima slikom i riječju pronosili su istinu o Domovinskom ratu  i tako pridonijeli borbi Hrvatske za slobodu.

Godine 1991. uobičajene radne zadatke zamijenili su onim ratnim. Ratno izvješćivanje Verice Mađer, novinarke HRT Radio Osijeka počelo je u Vukovaru, nakon pogibije redarstvenika u Borovu Selu. Tada se iz Vukovara nije mogla vratiti tri dana.

Mislili smo da je to najgore, ali rat se zahuktavao, mogu reći da sam prošla sva ratišta, i oko Osijeka i dalje, ono što mi je najdraže, što često ističem, to je moje sudjelovanje u vojno-redarstvenoj akciji Oluja, kaže Mađer.

Za splitsku ekipu tada je teren bio cijela Dalmacija, a prve barikade, raketiranje Vrlike, Knin zauvijek se pamte.

Čak nas je na izlasku iz Knina zaustavila vojska uz naredbu da oduzimaju snimku i opremu, ali rekao sam - sve moramo pogasiti, uzeo sam kazetu, stavio je u majicu i to je bilo navečer u Dnevniku, prepričava snimatelj Petar Granić iz HRT-ova centra Split.

Na zadatke na prvoj crti obrane išlo se srcem bez razmišljanja. Ni 24 godine nakon svega ratni izvjestitelji još uvijek nisu ušli u Zakon o hrvatskim braniteljima i nemaju nikakav status ni prava.

Imali smo sedam poginulih i ovaj susret počeo je u sjećanje na njih, na desetke ranjenih, imali smo kolega i kolegica koji su završili po logorima u Srbiji, kaže Nikola Kristić, predsjednik Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a.

U spomen na poginule kolege na Memorijalnom groblju i Ovčari te kod spomenika Blage Zadre položeni su vijenci, zapaljene svijeće i održana je molitva.