Maja i Dragan Jagrić (Foto: Anto Magzan/Vecernji list)

Krvava jesen u Svinjarevcima odnijela im roditelje


Svaka obitelj u Vukovaru ima svoju priču koja je na neki način tragična. Na dan oblježavanja žrtve grada mi smo tu da u tišini slušamo te priče. Da im obećamo da ih nikada nećemo zaboraviti. Jedna od njih je i priča Maje i Dragana Jagrić, kojima je rat uzeo roditelje u Svinjarevcima '91. godine. 

Nakon što su Svinjarevci pali, njihovi roditelji Zdenka i Damir pokušali su pobjeći, no njihov put prekinut je u kukuruzištu. Pokošene rafalom, u Damirovu crvenom Yugu potkraj rujna 1991. pronašao ih je branitelj Stjepan Ivić. To je učinio netko tko je znao za njih, kaže šturo, dodajući da se moglo saznati tko ih je ubio. 

Od njih petero u autu, smrti je bila pošteđena samo njihova sumještanka srpske nacionalnosti, pa se, kaže Stjepan, teško oteti dojmu da ih je ubio netko tko ih je dobro poznavao. Prošlo mi je kroz glavu - zar je moguće da je to napravljeno?, kaže Ivić.

Teško mu je o tome govoriti, to ga je obilježilo za cijeli život. Borio se u Vukovaru. Želio bi upoznati Maju i Dragana čije je roditelje poznavao. Bili su radišni i politika ih nije zanimala. On se po završetku rata vratio u Svinjarevce, za koje kaže da su nekada brojali oko 900 stanovnika, a danas ih je 350. Nema posla, nema perspektive, ljudi odlaze. Nismo se za to borili, da bi tako bilo - kaže. 

Kuća obitelji Jagrić u Svinjarevcima je pusta. Tragovi metaka vidljivi su posvuda, dvorište je zaraslo. Na drugoj strani, u Zagrebu, Maja i Dragan sanjaju vlastite velike i sretne obitelji. Trenutno studiraju. Najvažnije je da su zajedno, jer jedno su drugom najveća potpora.

Odgojili su ih baka i ujaci. Maja, koja će uskoro navršiti 26 godina i Dragan koji ima 28, za godinu dana bit će stari kao i njihovi roditelji kada su ubijeni.