VIDEO: Kolona sjećanja za Vukovar

Nakon komemorativnog programa u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, iz kruga vukovarske Opće bolnice u 10,30 sati krenuli su deseci tisuća ljudi u koloni sjećanja na 5,5 kilometara dugo hodočašće do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Prema procjeni  40-ak tisuća građana iz cijele Hrvatske i okolnih država sudjelovalo je u koloni, prisjećajući se sloma obrane Vukovara 18. studenoga 1991. te odavajući počast žrtvama.

Kolonu su predvodili članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, pripadnici 204. Vukovarske brigade, članovi vukovarskih braniteljskih udruga, pripadnici hrvatskih povijesnih postrojbi, a sportaši grada Vukovara nosili su 50 metara dugu hrvatsku zastavu.

U koloni sjećanja nalazio se i cjelokupni državni vrh predvođen predsjednicom  Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednikom Hrvatskoga sabora Josipom Lekom i predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem.

Predsjednik Sabora Leko iz vukovarske je bolnice poručio da je žrtva Vukovara općehrvatski simbol slobode. Vrijednost borbe Domovinskog rata, kao i vrijednost branitelja raste što se više odmičemo od toga datuma. Sloboda i demokracija su nenadoknadive vrijednosti, istaknuo je Leko.

U vrijeme komemorativnog programa, u vukovarsku bolnicu okolnim je ulicama pristizalo na tisuće onih koji žele odati počast žrtvi Vukovara.

Među njima su se nalazili i srednjoškolski učenici iz Neuma, bjelovarski srednjoškolci, predstavnici grada Trilja ispod desetmetarske zastave, poštovatelji iz Dubrovnika, Ploča, Zagreba te drugih krajeva Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine.

Mnogi od njih i ranije su se uputili na vukovarsko groblje, ispunivši vukovarske ulice hrvatskim stijegovima i transparentima s izrazima pijeteta gradu Vukovaru i njegovim žrtvama.

Na Prvome programu Hrvatske televizije emitiran je poseban program posvećen Gradu Heroju, njegovoj žrtvi i stanovnicima toga grada. 

Prijenos kolone sjećanja u Vukovaru pogledajte u cijelosti ovdje.

Vijenci i svijeće podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju

Državna i druga izaslanstva položila su u srijedu vijence i zapalila svijeće podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, odajući počast žrtvama agresije na Vukovar.

Molitvu na Memorijalnom groblju predvodio je zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić. "Molimo za pokoj svih koji ovdje počivaju, za sve umorene i poginule, za put mira i napretka", poručio je Puljić. Nakon toga održana je misa koju u cijelosti možete pogledati ovdje.