Škabrnja je općina u Zadarskoj županiji s najvećim natalitetom (Foto: Filip Brala/PIXSELL)

Škabrnja se nije predala - danas je mjesto puno života

Na današnji dan 1991. u Škabrnji je ubijeno 43-je mještana. Tijekom cijelog Domovinskog rata živote je izgubilo 86 ljudi. Škabrnja se nije predala. Nakon rata u selo se vratilo više mještana nego ih je prije rata tamo živjelo. Škola i vrtić puni su djece, a Škabrnja je po natalitetu rekorder u Zadarskoj županiji.

Bilo je jutro - 7.30. Tenkovske cijevi usmjerene prema ravnokotarskom selu, nisu slutile na dobro. Škabrnja je napadnuta iz dva pravca. Mjesto je najprije granatirano iz Biljana Donjih, a potom je krenuo motorizirano-pješački napad iz pravca Zemunika Gornjeg. Usprkos hrabrosti pripadnika  samostalnog škabrnjskog bataljuna neprijatelj je uz pomoć tenkova slomio otpor slabo naoružanih branitelja. Uslijedio je nezapamćeni masakr.

Škabrnja danas, mjesto puno života. Crvene se novi krovovi na potpuno obnovljenim kućama. 'Mi smo Općina u Zadarskoj županiji sa najvećim natalitetom i na to smo iznimno ponosni. U osnovnoj školi imamo približno 290 djece i 60 u vrtiću. S te strane možemo biti iznimno zadovoljni, život u Škabrnji buja', poručio je Nediljko Bubnjar, načelnik općine Škabrnjanačelnik općie Škabrnja.

Buja i ono čime su se Škabrnjani oduvijek bavili, poljoprivreda. Polja su obrađena, podignuti višegodišnji nasadi. U Škabrnji je registrirano čak 86 različitih trgovačkih društava. Neka rade bolje, neka lošije no poduzetni ravnokotarci ne čekaju ničiju pomoć ni milostinju, već sami grade i stvaraju. Škabrnja je posebna i po tome, što se je vratilo i u njoj trenutačno živi više mještana nego prije rata.