Otvoreno: Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Vrijeme je sjećanja na žrtvu Vukovara. Prije dvadeset i četiri godine grad je sravnjen sa zemljom, počinjeni su zločini nad braniteljima i civilima, a mnogi nestali još nisu pronađeni. Uz prisjećanje na ratne dane Vukovara, razgovarali smo o životu u gradu heroju danas, ali i o njegovoj budućnosti. Gosti Domagoja Novokmeta bili su pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević, ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar Zoran Šangut, bivša savjetnica predsjednika Tuđmana Vesna Škare Ožbolt i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. 

Zoran Šangut prisjetio se dana kad je Vukovar pao i rekao da su trenuci bili teški, ali sve to vrijeme bili smo ponosni na sve što smo učinili, vjerovali smo u Hrvatsku i predsjednika Tuđmana. I nakon pada postojale su pozitivne priče u teškim trenucima poput stražara koji je prepoznao i izvukao mnoge Hrvate, registrirajući ih pod lažnim imenima kao Srbe. 

Vesna Škare Ožbolt opisala je da je taj dan za predsjednika Tuđmana bio težak, ali da je on znao da je to samo privremeno. 

Bojan Glavašević je da taj dan stigao s majkom u Zagreb. Nikada neće zaboraviti lica prijatelja koji su uspjeli izaći iz Vukovara - atmosfera očaja i neznanja što je s njihovim najbližima jest nešto što se čovjeku neizbrisivo ureže u pamćenje, rekao je Glavašević.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava vjerovao je do posljednjeg trenutka da Vukovar neće pasti, a da je tek postupno osvijestio s kakvom je brutalnom agresijom grad bio suočen te što je sve neprijatelj bio spreman učiniti.

To je bila najteža godina Domovinskog rata, rekla je Škare Ožbolt, kad je svaki drugi hrvatski branitelj poginuo upravo u obrani Vukovara. Ta žrtva koju su Vukovar i Škabrnja podnijeli su ona supstanca Domovinskog rata koja se kasnije pretvorila u energiju pobjede. Svijet je bio lakovjeran i slijepo vjerovao generalima JNA da će poštivati prava zarobljenika, istaknula je Ožbolt, dodavši da se takve greške i danas. Emisiju u cijelosti možete pogledati ovdje.