Branko Bošnjak

Branko Bošnjak - sportaš, borac, prijatelj

Branko Bošnjak, još jedan heroj Domovinskog rata, jedan je od osnivača Specijalne jedinice Alfe. Vitez je Domovinskoga rata, sportaš, borac, prijatelj i kako kažu njegovi suborci, nevjerojatan „zafrkant". U rat je krenuo bez oklijevanja. Poginuo je na samom njegovu kraju, vraćajući se kući. Rođen je 1963. kao drugo od četvoro djece u obitelji Bošnjak, u Klokočevcu pokraj Samobora. 

Osnovnu školu je završio u Bregani, a srednju u Samoboru. Školovanje je nastavio na Policijskoj akademiji. Tijekom školovanja je upoznao suprugu Ljiljanu. Bio je i veliki sportaš u čiji je spomen utemeljen i memorijalni turnir u karateu. 

Memorijal kyokushin karatea održava se u Samoboru, a njegov je organizator karate klub Mladost u kojem je Branko vježbao.

Ovih je dana izdana i knjiga Memorijal Branka Bošnjaka, kao spomen na istinskoga borca, majstora, učitelja i branitelja. Okupljeni na promociji Branka pamte kao dobrog prijatelja i suborca na kojeg su se s povjerenjem oslanjali u teškim ratnim vremenima.

Taj je bio zbilja najbolji, i 20 godina nakon njegove smrti ja mu se još uvijek jednako divim i zaista ga poštujem i vjerujem da, ako smo u nečemu jedinstveni u jedinici, to je da je Branko bio najbolji među nama, kaže Vladimir Faber, prvi ratni zapovjednik SJ Alfa.

Knjiga o Branku i memorijalu nastajala je dvije godine i  urednica i autorica Marija Alvir Trogrlić, koja Branka nije nikada upoznala, opisuje ga kao dragog prijatelja. Danas imam osjećaj da smo u stvari prijatelji, da ga jako dobro poznajem i mislim da bi se s njim jako dobro slagala, kaže.

Sve što je Branko u svojem životu volio i poštovao sakupljeno je u knjizi. Obitelj, sport, rat, SJ Alfa, prijateljstvo. Sve ga to definira kao onog što zaista i jest - vitez Domovinskoga rata.