"Priče iz Vukovara" - dirljiva monodrama

"Priče iz Vukovara" autorski je projekt mladoga glumca Pere Eranovića i nedavno je premijerno izvedena na sceni splitskog HNK. Temelj u stvaranju predstave bile su kratke lirske priče legendarnoga ratnog izvjestitelja iz Vukovara Siniše Glavaševića.

Svoje "Priče iz Vukovara" Pere Eranović zamislio je kao jednosatni boravak u vukovarskom skloništu gdje nastaje interakcija ratnog izvjestitelja i njegovih sugrađana, glumca i publike.

Osim što je ovo jedan memento, to je i opomena svima nama, odnosno napomena da moramo sve naše napore uložiti u ono ljudsko, jer u onim trenucima kad se sukobi ljudsko i neljudsko, sredstva se ne biraju, a žrtve su ogromne, kaže Eranović.

Ova autorska monodrama dirljiva je i potresna, no kako je rečeno na susretu s novinarima, publika se ne mora bojati da će ju dočekati teška, crna tema- jer i kazališne su "Priče iz Vukovara", poput Glavaševićevih, satkane od toplih i vedrih priča.

Meni je dapače drago da se student uhvatio upravo toga i da je to na jedan vrlo otvoren altruističan način iščitao, kaže Milan Štrljić, Eranovićev mentor.

Goran Golovko, intendant HNK Split, kaže kako je riječ o doista pravom autorskom projektu, iza kojeg je Eranović stao hrabro i vrlo nadahnuto. Odavno smo imali želju da šira javnost vidi tu predstavu i evo sada se pružila ta prilika, nadam se da će je publika prepoznati, kaže Golovko.

Predstava Pere Eranovića prva je u nizu diplomskih radova studenata splitske Umjetničke akademije koje će se izvoditi u HNK. Do kraja sezone planirane su još najmanje dvije.