13:18 / 20.11.2015.

Autor: HRT

Cvijeće i svijeće za novinare poginule u ratu

 Cvijeće i svijeće za novinare poginule u ratu

Cvijeće i svijeće za novinare poginule u ratu

Foto: Predsjednik HND-a Saša Leković sa suradnicima je položio vijenac na spomen ploču poginulim novinarima i snimateljima u domovinskom ratu (Foto) Marko Prpic/PIXSELL / -

Predstavnici Hrvatskog novinarskog društva (HND) položili su u petak cvijeće i upalili svijeće uz spomen-ploču hrvatskim novinarima ubijenima u Domovinskom ratu.

Predstavnici Hrvatskog novinarskog društva (HND) položili su u petak cvijeće i upalili svijeće uz spomen-ploču hrvatskim novinarima ubijenima u Domovinskom ratu, postavljenu na Novinarskom domu, upozorivši time kako je nehumano, neetično i nepravedno prema Vukovaru i stradalim novinarima to što se ove godine u Vukovaru nije održala priredba "Grad to ste vi". 

Uz Dan sjećanja na žrtvu Vukovara u prethodnih deset godina svakog 20. studenoga u Vukovaru je održavana manifestacija "Grad to ste vi", posvećena novinaru Siniši Glavaševiću, ubijenom na Ovčari, kao i ostalim vukovarskim žrtvama i novinarima stradalim u Domovinskom ratu. 

No, kako je ove godine odlučeno da priredba više neće biti u službenom programu, o čemu je HND doznao iz medija, novinarska strukovna udruga pozvala je novinare i sve građane da uz spomen-ploču na zgradi HND-a polože cvijeće u spomen novinara koji su izgubili živote u Domovinskom ratu časno radeći svoj posao.

Predsjednik HND-a Saša Leković podsjetio je da se prethodnih 10 godina održavala priredba posvećena Glavaševiću i drugim ubijenim novinarima, pa se po automatizmu trebala održati i ove godine. Nakon HND-ove reakcije na odluku o prestanku održavanja manifestacije, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ustvrdio je da se nitko nije javio na natječaj za njezinu organizaciju, optuživši pritom HND za taj propust.

HND je među utemeljiteljima priredbe, a ne direktni organizator. U čast poginulim novinarima uvijek je netko od utemeljitelja držao govore, sve do prošle godine kada smo obaviješteni da govora neće biti, a ove godine iz medija saznajemo da neće biti ni priredbe, rekao je Leković.

Pitamo se je li slučajnost da je prošle godine odgođen govor, a ove cijela priredba. Njihov rezervni plan bio je da Hrvatski Radio Vukovar cjelodnevnim programom posvećenim Glavaševiću nadomjesti propust, no taj program se tradicionalno održava. Mislimo da se tim potezom samo želio izbjeći politički skandal, kazao je Leković.

Glavni tajnik HND-a Vladimir Lulić pročitao je u čast poginulim novinarima Glavaševićev esej "Pisma iz Vukovara" od 18. studenoga 1991. godine:

"Odustajem od svih traženja pravde, istine, od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, od svega što sam jučer smatrao nužnim za dobar početak ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok me ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom?
Tko će čuvati moj grad, prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali i primili prvi poljubac netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa.

Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad to ste vi".


U Hrvatskom društvu književnika u petak u 18 sati održat će se skup posvećen Glavaševiću, na kojem će se čitati njegovi stihovi, kao i stihovi drugih pjesnika u čast stradalim novinarima.

Uz Glavaševića i njegovog kolegu, tehničara Hrvatskog radio Vukovara Branimira Polovinu, koji je također ubijen na Ovčari, na spomen-ploči su imena ostalih hrvatskih novinara, snimatelja, fotoreportera i tehničara ubijenih u Domovinskom ratu, a to su Tomica Belavić, Žarko Kaić, Živko Krstičević, Gordan Lederer, Ivan Maršić, Stjepan Penić, Đuro Podboj, Zdenko Purgar, Željko Ružičić, Nikola Stojanac, Tihomir Tunuković i Pavo Urban.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!