18:31 / 20.11.2015.

Autor: HRT

Branko Bošnjak - sportaš, borac, prijatelj

Branko Bošnjak -  sportaš, borac, prijatelj

Branko Bošnjak - sportaš, borac, prijatelj

Foto: Branko Bošnjak / -

Branko Bošnjak, još jedan heroj Domovinskog rata, jedan je od osnivača Specijalne jedinice Alfe.

Branko Bošnjak, još jedan heroj Domovinskog rata, jedan je od osnivača Specijalne jedinice Alfe. Vitez je Domovinskoga rata, sportaš, borac, prijatelj i kako kažu njegovi suborci, nevjerojatan „zafrkant". U rat je krenuo bez oklijevanja. Poginuo je na samom njegovu kraju, vraćajući se kući. Rođen je 1963. kao drugo od četvoro djece u obitelji Bošnjak, u Klokočevcu pokraj Samobora. 

Osnovnu školu je završio u Bregani, a srednju u Samoboru. Školovanje je nastavio na Policijskoj akademiji. Tijekom školovanja je upoznao suprugu Ljiljanu. Bio je i veliki sportaš u čiji je spomen utemeljen i memorijalni turnir u karateu. 

Memorijal kyokushin karatea održava se u Samoboru, a njegov je organizator karate klub Mladost u kojem je Branko vježbao.

Ovih je dana izdana i knjiga Memorijal Branka Bošnjaka, kao spomen na istinskoga borca, majstora, učitelja i branitelja. Okupljeni na promociji Branka pamte kao dobrog prijatelja i suborca na kojeg su se s povjerenjem oslanjali u teškim ratnim vremenima.

Taj je bio zbilja najbolji, i 20 godina nakon njegove smrti ja mu se još uvijek jednako divim i zaista ga poštujem i vjerujem da, ako smo u nečemu jedinstveni u jedinici, to je da je Branko bio najbolji među nama, kaže Vladimir Faber, prvi ratni zapovjednik SJ Alfa.

Knjiga o Branku i memorijalu nastajala je dvije godine i  urednica i autorica Marija Alvir Trogrlić, koja Branka nije nikada upoznala, opisuje ga kao dragog prijatelja. Danas imam osjećaj da smo u stvari prijatelji, da ga jako dobro poznajem i mislim da bi se s njim jako dobro slagala, kaže.

Sve što je Branko u svojem životu volio i poštovao sakupljeno je u knjizi. Obitelj, sport, rat, SJ Alfa, prijateljstvo. Sve ga to definira kao onog što zaista i jest - vitez Domovinskoga rata.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!