18:12 / 19.11.2015.

Autor: HRT

"Do zadnjega dana tinjala je nada za Vukovar"

"Do zadnjega dana tinjala je nada za Vukovar"

"Do zadnjega dana tinjala je nada za Vukovar"

Foto: Branko Borković / -

Branko Borković, poznat i kao Mladi Jastreb, zapovjednik obrane grada, kaže da još uvijek ima puno djece koja ne znaju gdje su kosti njihovih roditelja.

Stjepan Vuković iz specijalne postrojbe Slavonski brod bio je pet mjeseci na vukovarskom ratištu. Stoji iza jednog od prvih tenkovskih, uspješnih proboja Hrvatske vojske. 

Sjećam se tih tužnih dana, tog 2. svibnja 1991. godine, kada sam dobio obavijest u Slavonskom Brodu da naši policajci već ginu u Borovu Selu, gdje su ih četnici čekali i ubili iz zasjede. Dobio sam odmah zapovjed da s jedinicom krenem u Vukovar. Do dolaska u Vukovar u predvečernjim satima u Borovu Selu je već prestala pucnjava, vojska je izvlačila naše mrtve policajce, a mi nismo više imali nikakve mogućnosti borbeno djelovati toga dana, prisjeća se Vuković. 

Pobunjeni hrvatski Srbi ubili su 2. svibnja 12 hrvatskih policajaca, a 21 policajac je ranjen. Bio je to neslužbeni početak Domovinskog rata. 

U pet mjeseci koliko je Vuković bio na vukovarskom ratištu poginulo je šest policajaca-specijalaca, a 54 ih je ranjeno. Među ranjenima je bio i on. 

Branko Borković, poznat i kao Mladi Jastreb, zapovjednik obrane grada, kaže da još uvijek ima puno djece koja ne znaju gdje su kosti njihovih roditelja. Nadu za Vukovar uzgubio je, kaže, zadnji dan. Do zadnjega dana vjerovali smo snazi Hrvatske, vjerovali smo ljudima, i u sebe. Nada je tinjala do zadnjeg dana, kaže Borković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!