14:39 / 20.11.2015.

Autor: HRT

Kronologija krvavih događaja u Veleprometu

Kronologija krvavih događaja u Veleprometu

Kronologija krvavih događaja u Veleprometu

Foto: - / -

Organizirani otpor branitelja Borova Naselja prestao je 20.11. 1991. godine.  

Gotovo tri mjeseca trajala je opsada Vukovara. U najvećoj bitci Domovinskog rata život je izgubilo više od 3000 hrvatskih vojnika i civila.Organizirani otpor branitelja Borova Naselja prestao je 20. 11. 1991. godine.  

Nakon pada grada srpske snage počinile su mnoga ubojstva i ratne zločine.

Pojedini vukovarski Srbi koji su se u skloništima mjesecima skrivali od granata prokazivali su branitelje koji su ostali zarobljeni. 

Takozvana JNA je u hangarima Veleprometa uspostavila improvizirani logor kroz koji je tih dana prošlo više od 10.000 Hrvata.Žene i djeca odvajani su od muškaraca.

Srpski rezervisti posebno su tražili ranjenike. 


 Mnogi civili su tada pretučeni, čak 700 ih se smatra nestalima.Za to vrijeme časnici takozvane JNA izveli su predstavu za srpske novinare, cilj je bio tamošnjoj javnosti pokazati da stvari nakon, kako su oni govorili, "oslobođenja" Vukovara, normalno funkcioniraju.

I predstavnike Crvenog križa te međunarodne zajednice uvjeravalo se da je sve u redu.  Svoj krvavi pohod srpski rezervisti i razne četničke postrojbe nastavili su nad ranjenicima iz vukovarske bolnice. Više od 250 ranjenih civila i vojnika ubili su u noći s 20. na 21. studenoga 1991. godine na Ovčari nedaleko od grada. Za taj zločin, kao i za zločin u Veleprometu, nalogodavci nikada nisu odgovarali. 

Preživjeli: "Velepromet je bio mjesto totalnog, apsurdnog nasilja" - LINK

Novinar: Darko Šokota

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!